Wandelroute Gunterstein
 

Hoe kom ik er?
Openbaar vervoer Connexxion Buslijn 120 en 124, uitstappen op de markt in Breukelen. Vandaar is het 10 minuten lopen naar het startpunt van de wandeling. Gunterstein is te vinden als je door Breukelen over de Vecht gaat. Er is maar één bruggetje, dus dat kan niet missen. Direct rechts zie je Gunterstein. Bij het landgoed is geen parkeer mogelijkheid, auto's kunnen parkeren op de markt in  Breukelen.


Waar start de route?
Bezoekers moeten gebruik maken van de tweede ingang aan de laan van Gunterstein. De eerste ingang is voor de bewoners van het huis. De beschrijving van de wandeling start vanaf de tweede ingang (>> op routemap hieronder).



Het landgoed beslaat in totaal 34 ha waarover je vrij kunt wandelen. De vegetatie op het landgoed bestaat uit soorten behorend bij een parkbos. In deze route, van ongeveer vier km, sla je bij >> rechtsaf de Lindelaan (1) op, aan het eind van deze laan staat kasteel Gunterstein (2). Bij het kasteel aangekomen sla je linksaf, je komt dan op de Kastanjelaan (3) die overgaat in de Beukenlaan. Aan het eind sla je opnieuw linksaf, je loopt via de Hoge Slinger (4) naar de Essenlaan (5). Vanaf hier kun je de vijver bezoeken. Op weg naar de Wetering (6) kom je een bunker tegen. Via de Wetering vervolg je de weg en eindigt tenslotte op de Steenkamp bij de uitgang (7).
 

1. Lindelaan
De bomen langs deze laan, zijn een tweede generatie Hollandse lindebomen van ongeveer 150 jaar oud. In met name de Franse tijd ontstonden er veel lindelanen, grootgrondbezitters lieten deze bomen aanplanten in de oprijlanen naar hun kastelen en landhuizen.

Naast het hoofdpad richting het kasteel, ligt een kleiner en veel smaller pad. Dit zijpad was vroeger bedoeld voor het personeel.

 

2. Kasteel Gunterstein
Na tweemaal te zijn verwoest, is in 1680 in opdracht van Magdalena Poulle het huidige kasteel Gunterstein gebouwd. Behalve het kasteel liet zij ook de tuinen opnieuw aanleggen in Franse stijl. De strakke en rechte lanen, ruime grasvelden met doorzichten en ronde vijvers zijn hiervoor typerend.

Bovenop het kasteel staan in het torentje vier beelden. Deze stellen de vier jaargetijden voor. Het beeld aan de noordzijde (de winter) is gemaakt van teakhout. De beelden aan de zuidzijde (de zomer) en de oostkant (lente) zijn van terracotta en hol, terwijl het beeld aan de westzijde (de herfst) van massief grenen is. De terracottabeelden dateren mogelijk al van 1680 (geen bewijzen voor).

Het huis en het landgoed zijn ondergebracht in de Stichting Ridderhofstad Gunterstein. Het huis wordt bewoond door Jonkheer W.H.D. Quarles van Ufford.

 

3. Kastanjelaan
De kastanjeboom heet eigenlijk de paardekastanje. Een paardekastanje kan ongeveer 12 meter hoog worden. Ze worden hoofdzakelijk aangeplant vanwege de prachtige bloeiwijze in de vorm van (witte of rode) kaarsjes. De kastanjelaan gaat over in de beukenlaan.

Beuken zijn vaak aangeplant en vormen dan een prachtige laan. Het lichte bladerendek neemt veel licht weg waardoor er weinig onderbegroeiing is. De beuk heeft een lange kale stam, die erg kwetsbaar is voor zonnebrand. Een beuk kan wel 35 meter hoog worden.

 

4. Hoge Slinger
In Gunterstein komen de algemene vogelsoorten van parkbossen voor, inclusief de bosuil en de grote bonte specht. Tijdens het wandelen hoor je de tjiftjaf, verschillende soorten mezen, het roodborstje en het winterkoninkje vaak uit volle borst zingen. Het is bijzonder te noemen dat in Gunterstein ook de bonte vliegenvanger, de boomvalk en zelfs het ijsvogeltje voorkomen.

 

5. Essenlaan
Langs de route zie je allerlei takken langs het pad liggen. De beheerder van Gunterstein laat dit hout bewust langs de paden, maar ook op minder zichtbare plaatsen liggen. In, bij en rondom deze takkenbossen komen allerlei natuurlijke (afbraak)processen op gang, het geeft schimmels, plantjes en dieren een kans. Als je goed kijkt kun je allerlei insecten, maar ook muizen en vogels in en tussen het hout zien. Het biedt de diertjes bescherming, geeft ze beschutting en de mogelijkheid tot het bouwen van hun nestje.

Als je het kronkelige paadje naar rechts volgt, kom je bij een vijver terecht. Hier kun je de ‘pitrus’ vinden. Vroeger werd uit deze 'sprietenplant' het merg gepeuterd om (olie) lampenpitten van te maken.

 

6. Wetering
Gunterstein is beroemd om zijn paddestoelenflora. In de herfst kun je volop genieten van de verschillende soorten die hier voorkomen. In deze tijd worden er ook regelmatig rondleidingen over het landgoed gegeven. Soorten paddestoelen die je zoal tegenkomt zijn vliegezwammen, parelamanieten, boleten, bovisten en ridderzwammen.

Op driekwart van de Wetering is er aan de rechterkant een doorkijk naar een weiland. Hier zie je een groepje bomen bij elkaar staan, ook wel geriefhout genoemd. Vroeger werd dit gebruikt voor het gerief van de boer, het hout werd geoogst en gebruikt voor de stelen van gereedschap en als brandhout.

 

Uitgang
Dit was de wandeling over landgoed Gunterstein. Wanneer je thuis nog een keer wilt nagenieten, wandel dan ook eens de virtuele wandeltocht en bezoek de voor het publiek gesloten binnentuin.