Vogelreis Falsterbo

Even geduld, het laden van de kaart duurt even. Het mooist te bekijken na drukken op F11.
In-, uitzoomen in de linker bovenhoek, dubbelklikken met de muis centreert die plek. Slepen/vasthouden met de muis beweegt de kaart

 

Google Maps JavaScript API Example

Teksten van Marcel Schildwacht, vogelwerkgroep Losser en hier en daar eigen teksten.

Wie een snelle indruk wil krijgen met bewegende beelden: YouTube, Bird migration at Falsterbo 2005

Skanör en Falsterbo

Skane, met de steden Skanör en Falsterbo, ligt in het uiterste zuiden van Zweden. De oude Nederlandse en Duitse naam voor Skane is Schonen. De oudste handelsbetrekkingen tussen Nederland en Denemarken dateren uit de 13de eeuw. Schonen was in die tijd de belangrijkste haringmarkt van Europa. Het vormde een centrum van druk handelsverkeer. Kooplieden vanuit de Noordzee en de Oostzee voerden hun handelswaar aan om die tegen haring of andere goederen te ruilen. Elk jaar aan het einde van de zomer en in de herfst heerste er in de plaatsen Skanör en Falsterbo dan ook grote bedrijvigheid. Gezamenlijke Kooplui uit Hollandse steden kregen van de Deense koning het voorrecht dat zij een stad of een stuk grond kregen toegewezen, veld of ’vitte’ geheten, waar zij enige tijd mochten verblijven en zelfs tijdelijke woningen neerzetten.

In de Grote of St. Bavokerk had het Schonenvaarders Gilde een eigen altaar. Nog altijd is op een pilaar in de kerk te zien waar dat moet hebben gestaan: bovenin zijn haringen geschilderd als symbool van de haringvangst bij Schonen.
Bron: Haarlems dagblad

De Harderwijker koggen voeren naar de Oostzee....

Golfterrein Falsterbo hole 17 = Nabben

In de ochtenduren is er voldoende parkeerplaats bij de golfbaan. Op het parkeerterrein van de golfbaan mag niet geparkeerd worden door niet- golfers.

Loop de golfbaan over richting de vuurtoren en ga langs de duinen en de duinmeertjes linksaf naar de punt. Ga niet op de golfbaan lopen maar hou je netjes aan de regels en neem de paden. Zoek een beschut plekje op tussen de rozenbottels en wacht op je gemak af. Als de vogels vliegen dan is dit een der beste plekken. Komt de wind echter sterk uit het zuid -oosten dan kan men beter bij Skanör gaan staan.

Op de uiterste punt van de golfbaan is een mooi uitkijkpunt om over de slikken te kijken. Een goed punt voor steltlopers en zeevogels. Op de slikken liggen vaak Grijze zeehonden te rusten. Ooit is er een keer een klein groepje Elanden waargenomen. Een wandeling naar het oosten door de duinen kan leuke waarnemingen opleveren van vermoeide vogels die op krachten proberen te komen om vervolgens de oversteek te wagen naar Denemarken.

Vuurtoren bij Golfterrein

Op de golfbaan staat een vuurtoren met daarin een winkeltje. Het boek Wings over Falsterbo is een aanrader. Rond de vuurtoren is een klein bossage waarin bij goede weersomstandigheden mistnetten zijn opgesteld. In de bosjes zijn vaak kleine zangvogels aan te treffen. De bosjes zijn niet toegankelijk maar je kan er wel omheen lopen en vogels spotten. Langs het pad aan de zuidzijde van het bosje is een publicatiebord waarop het laatste vogelnieuws is vermeld. In de bosjes bevind zich het:


FALSTERBO FÅGELSTATION

Oude Vuurboet Kolabacken

Een bult vlak naast de parkeerplaats is de oudste vuurboet van zweden. Dateert van 1229! Een prima plek om vanaf een wat hoger punt te loeren.


Sperwer

Strand bij Skanor

In Skanör kan men linksaf richting het strand. Na enkele tientallen meters zien we links en rechts van de weg enkele meertjes. Deze zijn vanaf de weg goed te overzien. Goede plekken voor steltlopers en eenden.

kaartje omgeving afkomstig van http://www.skof.se/fbo/index_e.html

Hovbacken, Bakdjupet, Skanörs revlar, Knösen, Storevång and Disused rubbish dump

Heide bij Falsterbo

Een goede plek om roofvogels te kijken. Want hier ontstaat termiek tussen 10.00 en 16.00 uur, mits het mooi weer is.
In zo'n thermiekbel kunnen 30 tot wel 60 roofvogels omhoogschroeven voordat ze in een glijvlucht van 25 kilometer naar Denemarken vliegen.
Ook pleisterende vogels zijn waar te nemen. Langs het beekje zijn regelmatig steltlopers, libellen en vlinders (o.a. Rouwmantels) waar te nemen.


rode wouw

Camping Ljungen

De Ljungen camping zit pal aan de heide bij Falsterbo en is daarom ideaal. De eenvoudige en kleine 5-persoonshuisjes zijn niet heel goedkoop.

.

Strand bij Ljungen Camping

Vanaf de camping rechtsaf. Een wandeling door het bos kan leuke zangvogels en libellen opleveren. Eenmaal uit het bos loopt men richting de zee. Let ook hier op de libellen en vlinders. Net voor zee ligt een meer met rietkraag. Afhankelijk van de waterstand en de stand van de zon kan men of vanaf de noordzijde (avonduren) of vanuit de duinen (zuidzijde bij de ochtend) de rietkragen en het meertje goed overzien.

Let ook eens op de schelpen op het strand. Vele malen kleiner dan bij ons. Maar toch dezelfde.

Kanaal bij Höllviken

Bij sterke noordwesten wind is dit een goede plek om roofvogels te kijken. Vanuit Falsterbö gaat men net voor de brug / sluis rechtsaf en direct weer links. Rijdt vervolgens langs het kanaal naar het zuiden. Parkeer hier de auto en loop nog een klein stukje door tot achter het woonhuis. Zoek een goed plekje uit de wind en kijk ook schuin over zee want ook daar vliegen dan de roofvogels. De roofvogels vliegen hier meestal hoger dan op de heide.

Klagsham

Klagshamn is a spit of land extending a little less than 2 km straight out into the Öresund strait south of Malmö. The north and south sides of Klagshamn hold some fine coastal meadows with the southern areas being especially good for birds. Passerines stopping over on migration are found in the shrubberies on the spit.

Trelleborg Ladies Corner

Gewoon een erg leuk beeld.

En wat dacht je hiervan? Dit is echt in Trelleborg!

Börringsjön

De Börringsjön is bekend om zijn Zeearenden. Verder zijn er Grauwe Ganzen, Visarenden en Rode Wouwen.

Route:
Aangekomen in Anderslov het dorp inrijden tot de kerk en daar afslaan naar Börringe. Deze weg volgen, hij slingert nogal dus is het zaak dat de chauffeur zich niet laat afleiden door de hier nondzwevende Rode Wouwen. Op een gegeven moment gaat er een verharde weg naar rechts op een bordje Havgard. Hier gaat een grindweg omhoog. Draai de grindweg in en parkeer de auto direct aan de rechterkant, op de hoek. Inrijden van deze weg is niet toegestaan. Vanaf hier gaat het lopend naar boven, langs de boerderij, tot een bankje aan de linkerkant van de weg. Van hier is een mooi uitzicht op de Börringsjön.

Havgårdssjön

Classic raptor sites, where Golden and White-tailed Eagles are seen in winter. Golden Eagle also breeds in the area and can thus be spotted all year round. Water birds stop over on the lakes during migration.

Näsbyholm

De vlakke gebieden rond zijn goede plekken voor roofvogels. De Steenarend is 1 van de broedvogels en de Zwarte Wouw is een regelmatige bezoeker. Een nieuw gecreeerd wetland trekt grote aantallen ganzen, eenden en waadlopers. Ook o.a. de Kwartelkoning.

Häckeberga

Dit in 1982 gestichte natuurreservaat ligt in het zuiden van Skåne, ongeveer in het midden van de stedendriehoek Malmö-Lund-Ystad. Het centrum van het afwiselende gebied is bijna schilderachtig te noemen en bestaat uit moerasbos, rietlanden, bestanden van Mattenbies en tal van andere waterplanten. Rondom het meer staan Beuken- en Eikenbossen, die hier en daar de oever raken.In de bosgebieden heeft het roodwild zijn toevluchtsoord.

Meer over dit gebied

Krankesjön

Enkele kilometers ten noordoosten van Dalby Hage ligt de Krankesjön, een ondiep, voedselrijk meer, interessant voor vogelliefhebbers. Het gebied behelst 3970 ha en is Ramsargebied en een Nationaal Park. Vanaf een uitkijktoren kan men de watervlakte overzien. Ten noorden van Silvåkra is er een weg met een wegwijzer waarop Fågeltoren staat aangegeven. Het gebied is zowel tijdens de broedtijd - er broeden onder andere de Geoorde fuut, Roerdomp, Wintertaling, Zomertaling, Slobeend, Kievit, Watersnip, Grutto, Tureluur en Buidelmees - als in het voorjaar en herfst een bezoek waard. Rietganzen en enkele roofvogelsoorten kan men er ook in de wintermaanden observeren. Vooral soorten als Smient, Wilde eend, Tafeleend en Krakeend zijn er in grote aantallen aanwezig. Een telescoop is hier een echte aanrader

Ellestadssjön and Krageholmssjön

Two lakes situated between Ystad and Sjöbo in the middle of the south Scanian lake and hill district. Many geese and ducks are attracted to the lakes, especially in autumn. Raptors are abundant in the vicinity all year round..

Fyledalen

De plek bij uitstek voor de Steenarend.

Fyledalen is alleen al landschappelijk meer dan de moeite waard. Het is een gebied van ongeveer 2000 ha en bestaat uit een vallei, heuvels met Beukenbossen, en een riviertje, de Fyleån. Roofvogels houden er zich vaak op.

. Vanaf Malmö
de weg nummer 11 naar Stafansdorp en van daaruit de weg vervolgen naar Sjöbo. Tussen Sjöbo en Tomelilla is een afslag naar rechts naar het plaatsje Rotdingen. Deze afslag nemen we niet. De volgende afslag naar rechts nemen we wel. Aan het eind van deze weg ga je linksaf. Stop op verschillende plaatsen en kijk goed om je heen

Of vanaf Ystad.
Daar ga je via de 19 in noordelijke richting naar Tomelilla toe. Aan de westkant van de weg liggen enkele meren, als Krageholmsjön, Ellestadssjön, Snogeholmssjön en Sövdesjön. Het kan de moeite lonen om hier een kijkje te nemen. Als broedgebied voor Fluiter, Boomvalk, Rode wouw, Sperwer en Havik, weet je maar nooit. Na 10 km, juist voor Benestad, is er richtingwijzer Fyledalen op de linkerkant die je naar de vallei zal leiden. Volg de smalle weg onderaan de vallei.


Steenarend

Kåseberga

Kåseberga is an excellent site to watch migration of geese and ducks in spring. On some days tens of thousands of birds may be seen. The migration is seen best from the harbour or sheltered from the wind below Kåsehuvud. Resting birds can be spotted in the village or in the clump of trees on Kåsehuvud during spring and autumn.

Also: Stonehenge is not unique! Take a look at the Ale Stenar.

Ales Stones (Ales stenar in Swedish) is a megalithic monument in Scania in southern Sweden, probably from circa 500 AD, that is, the end of the Nordic Iron Age. Ales Stones consist of a 67 metre long stone ship formed by 59 large boulders of sandstone, weighing up to 1.8 tons each. Ship settings date from two periods - the late Bronze Age (ca. 3,000 - 2,500 years ago) and the early Iron Age (ca. 1,600 - 1,000 years ago). Inside the monument, remains of charcoal and human bones have been found. These have been dated to ca. 1500 BP (i.e. ca. 500 CE).

Sandhammaren

Sandhammaren is the south-eastern outpost of Scania. It is a typical migration site and waterbirds and passerines can be spotted in large numbers in both spring and autumn.

Hovs Hallar

Hovs Hallar ligt ongeveer 10 km ten noordwesten van Båstad. Dit moet je gezien hebben. De klippen en rotsformaties doen je meer denken dat je ergens op de Canarische Eilanden bent beland, dan dat je in Zweden bent. Zeer bijzonder in ieder geval en voor de visliefhebbers: Bij de parkeerplaats is een heerlijk visrestaurant te vinden.

move the card to the north to see this area.

Store Mossa

Sights: Extensive bogs. The bird life of Lake Kävsjön. The cultivated landscape at Svanö and Lövö. The shifting sand dunes on the bog. The view from Björnakullen hill and Kvarnberget mountain. Area: 7,850 hectares. Established: 1982. Location: Just over 10 kilometres north-west of Värnamo in Gnosjö, Vaggeryd and Värnamo municipalities, Jönköping County. Visiting Store Mosse: The national park is easy to reach from all directions. There are parking areas and scenic outlooks at Björnakullen and Lake Horssjön. From the main entrance and information centre at Lake Kävsjön there is a path leading to two bird observation towers, one of which is adapted for handicapped persons. The cabins on Svanö and Lövö can be used as occasional overnight sleeping facilities. There are some thirty kilometres of hiking trails in the national park, one around Lake Kävsjön, and another from the Rockne sand formations and across the mires to Björnakullen.

Store Mosse is southern Swedens largest mire area. The term -mire sea- is no exaggeration - these are impressive vistas, reminiscent of the mountain regions. The mire Stormyren is the most ancient biotope in existence in southern Sweden. The layer of peat in the high moss itself has been built up over at least 5,000 years, and largely consists of plant remains from bog moss. Forested sand dunes, called forest dunes, form a system of islands and ridges in the open mire. Kävsjön lake, with its rich bird life, is also within the national park. Store Mosse is the most important breeding ground for cranes in southern Sweden. The foremost sights of Store Mosse are the vast mires, the bird life of Kävsjön, the cultural landscape at Svanö and Lövö, the shifting sand dunes in the mires and the view from Björnakullen and Kvarnberget hills.

move the card to the north to see this area.

Het herkennen van roofvogels in de lucht.

Wespendief

Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart, verder zo groot als een buizerd, volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart, meerdere banden op de staart(en vleugel) met veel tussenruimte. Geen lichte borstband als bij Buizerd. Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart, verder zo groot als een buizerd, volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart, meerdere banden op de staart (en vleugel)met veel tussenruimte. Geen lichte borstband als bij Buizerd.

Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart.
Verder zo groot als een buizerd.
Volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart.
Meerdere banden op de staart (en vleugel)met veel tussenruimte.
Geen lichte borstband als bij Buizerd.

Buizerd

Buizerd, band over de borst, lichte baan over de onderarm, volwassen 1 brede zwarte eindband op staart en vleugel, handpennen tot de helft zwart, niet alleen de top

Ruigpootbuizerd

Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis en altijd zwarte polsvlekken. Juveniel met een zwarte buik. Vrouw vaak met een zwarte buik. Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis. Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis.

Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis en altijd zwarte polsvlekken. Juveniel met een zwarte buik. Vrouw vaak met een zwarte buik.

Steenarend


Steenarend, Jonge dieren herkenbaar aan de grote witte vlekken
en de staart die niet geheel donker is.
Bij volwassen dieren is de onder-voorvleugel donker en onder-achtervleugel lichter. Bij Schreeuw- en Bastaardarend is dat andersom.
Ook geen lichte komma's zichtbaar zoals bij Schreeuw- en Bastaardarend
T.o.v. andere arenden heeft de Steenarend een relatief lange staart.
Erg grote arend. Alleen de Zeearend is groter.


Hoe groot is een Steenarend? Héél Groot!

Schreeuwarend


De Schreeuwarend komt niet zo vaak voor in Zweden.
Het broedgebied licht over de Oostzee in de Baltische staten, Oost-Duitsland en Polen tot in Griekenland.
Maar elk jaar weer worden enkele exemplaren gezien in de omgeving van Falsterbo.
In de vlucht herkenbaar aan een kleine, soms onzichtbare 7de slagpen.
Dit in tegestelling tot de Bastaardarend. Een lichte, soms twee, comma('s) zijn zichtbaar als een soort wit vlekje.
De onder-voorvleugel is lichter dan de slagpennen.

Bastaardarend

Bij de Bastaardarend is de 7de pen wel goed zichtbaar. Veel langer dan bij de Schreeuwarend. De onder-voorvleugel is donkerder dan de slagpennen.

Steppearend

En soms, heel soms, word een Steppearend gezien.
Toevallig toen ik er in 2005 was....
De foto's zijn gemaakt door Frank H. van de Weijer.

Vogel Checklist

downdoaden is ook mogelijk, rechtsklikken met de muis en bewaren als....
Met zweedse links naar het voorkomen van een soort in de afgelopen x dagen in Zweden.

Nederlandse naam Latijnse naam Zweedse naam Engelse naam Gezien?
Aalscholver  Phalacrocorax carbo 
Storskarv
Great Cormorant  
Alk Alca torda
Tordmule
Razorbill  
Alpengierzwaluw Apus melba Alpseglare Alpine Swift  
Amerikaanse Smient Anas americana Amerikansk bläsand American Wigeon  
Appelvink Coccothraustes coccothraustes
Stenknäck  
Hawfinch  
Auerhoen  Tetrao urogallus
Tjäder
Capercaillie  
Aziatische Goudplevier Pluvialis fulva
Sibirisk tundrapipare
Pacific Golden Plover  
Baardmannetje Panurus biarmicus
Skäggmes
Bearded Tit  
Bastaardarend  Aquila clanga 
Större skrikörn
Spotted Eagle  
Beflijster Turdus torquatus Ringtrast Ring Ouzel  
Bergeend Tadorna tadorna
Gravand
Common Shelduck  
Blauwborst Luscinia svecica
Blåhake
Bluethroat  
Blauwe Kiekendief  Circus cyaneus 
Blå kärrhök
Hen Harrier  
Blauwe Reiger  Ardea cinerea 
Gråhäger
Grey Heron  
Boerenzwaluw  Hirundo rustica 
Ladusvala
Barn Swallow  
Bokje Lymnocryptes minimus
Dvärgbeckasin
Jack Snipe  
Bontbekplevier  Charadrius hiaticula 
Större strandpipare
Ringed Plover  
Bonte Kraai  Corvus corone cornix 
Grå kråka
Carrion Crow  
Bonte Strandloper  Calidris alpina 
Kärrsnäppa
Dunlin  
Bonte Vliegenvanger  Ficedula hypoleuca 
Svartvit flugsnappare 
Pied Flycatcher  
Boomklever  Sitta europaea 
Nötväcka 
Nuthatch  
Boomleeuwerik Lullula arborea
Trädlärka
Woodlark  
Boompieper  Anthus trivialis 
Trädpiplärka
Tree Pipit  
Boomvalk  Falco subbuteo 
Lärkfalk
Hobby  
Bosgors Emberiza rustica
 Videsparv 
Rustic Bunting  
Bosrietzanger Acrocephalus palustris
Kärrsångare
Marsh Warbler  
Bosruiter  Tringa glareola 
Grönbena
Wood Sandpiper  
Bosuil Strix aluco
Kattuggla
Tawny Owl  
Braamsluiper Sylvia curruca
Ärtsångare
Lesser Whitethroat  
Brandgans Branta leucopsis 
Vitkindad gås 
Barnacle Goose     
Breedbekstrandloper Limicola falcinellus
Myrsnäppa
Broad-billed Sandpiper  
Brilduiker  Bucephala clangula 
Knipa
Goldeneye  
Bruine Kiekendief  Circus aeruginosus
Brun kärrhök 
Western Marsh Harrier  
Bruinkopmees Parus cinctus
Lappmes
Siberian Tit  
Buidelmees Remiz pendulinus
Pungmes
Penduline Tit  
Buizerd  Buteo buteo 
Ormvråk
Common Buzzard  
Canadese Gans  Branta canadensis 
Kanadagås
Canada Goose  
Casarca Tadorna ferruginea Rostand Ruddy Shelduck  
Citroenkwikstaart Motacilla citreola
Citronärla
Citrine Wagtail  
Dodaars Tachybaptus ruficollis
Smådopping
Little Grebe  
Draaihals Jynx torquilla
Göktyta 
Wryneck  
Drieteenspecht Picoides tridactylus
Tretåig hackspett  
Three-toed Woodpecker  
Drieteenstrandloper Calidris alba
Sandlöpare
Sanderling  
Duinpieper Anthus campestris Fältpiplärka  Tawny Pipit  
Dwerggans Anser erythropus 
Fjällgås
Lesser White-fronted Goose  
Dwergmeeuw  Larus minutus 
Dvärgmås
Little Gull  
Dwergstern  Sterna albifrons 
Småtärna
Little Tern  
Dwerguil Glaucidium passerinum
Sparvuggla
Pygmy Owl  
Eidereend  Somateria mollissima
Ejder
Common Eider  
Ekster  Pica pica 
Skata
Magpie  
Europese Kanarie  Serinus serinus 
Gulhämpling
Serin  
Fazant  Phasianus colchicus 
Fasan
Pheasant  
Fitis  Phylloscopus trochilus 
Lövsångare
Willow Warbler  
Fluiter  Phylloscopus sibilatrix 
Grönsångare
Wood Warbler  
Frater Carduelis flavirostris Vinterhämpling Twite  
Fuut  Podiceps cristatus
Skäggdopping
Great Crested Grebe  
Gaai  Garrulus glandarius 
Nötskrika
Jay  
Geelgors Emberiza citrinella
Gulsparv
Yellowhammer  
Gekraagde Roodstaart  Phoenicurus phoenicurus 
Rödstjärt
Redstart  
Gele Kwikstaart  Motacilla flava 
Gulärla
Yellow Wagtail  
Geoorde Fuut Podiceps nigricollis
Svarthalsad dopping
Black-necked Grebe  
Gestreepte Strandloper Calidris melanotos
Tuvsnäppa
Pectoral Sandpiper  
Gewone kruisbek Loxia curvirostra 
Mindre korsnäbb
Common Crossbill     
Gewone Zeehond Phoca vitulina Knubbsäl    
Giervalk Falco rusticolus 
Jaktfalk
Gyr Falcon   
Gierzwaluw  Apus apus 
Tornseglare
Common Swift     
Glanskop  Parus palustris 
Entita
Marsh Tit  
Goudhaantje  Regulus regulus 
Kungsfågel
Goldcrest     
Goudplevier  Pluvialis apricaria 
Ljungpipare
Golden Plover  
Goudvink Pyrrhula pyrrhula
Domherre
Bullfinch  
Grasmus Sylvia communis
Törnsångare
Whitethroat  
Graspieper  Anthus pratensis 
Ängspiplärka
Meadow Pipit  
Grauwe Franjepoot Phalaropus lobatus
Smalnäbbad simsnäppa
Red-necked Phalarope  
Grauwe Gans  Anser anser 
Grågås
Greylag Goose  
Grauwe Gans  Anser anser 
Grågås
Greylag Goose  
Grauwe Gors Miliaria calandra
Kornsparv
Corn Bunting  
Grauwe Kiekendief  Circus pygargus 
Ängshök 
Montagues Harrier  
Grauwe Klauwier  Lanius collurio 
Törnskata 
Red-backed Shrike  
Grauwe Vliegenvanger  Muscicapa striata 
Grå flugsnappare
Spotted Flycatcher  
Grijskopspecht Picus canus
Gråspett
Grey-headed Woodpecker  
Grijze Zeehond of Kegelrob Halichoerus grypus Gråsäl Grey Seal  
Groene Specht  Picus viridis 
Gröngöling
Green Woodpecker  
Groenling  Carduelis chloris 
Grönfink
Greenfinch  
Groenpootruiter  Tringa nebularia 
Gluttsnäppa
Common Greenshank  
Grote Barmsijs Carduelis f. Flammea 
Gråsiska
Mealy Redpoll     
Grote Bonte Specht  Picoides major 
Större hackspett
Great Spotted Woodpecker  
Grote Gele Kwikstaart Motacilla cinerea
Forsärla
Grey Wagtail  
Grote Grijze Snip Limnodromus scolopaceus Större beckasinsnäppa Long-billed Dowitcher  
Grote Jager Stercorarius skua
Storlabb
Great Skua  
Grote Karekiet Acrocephalus arundinaceus
Trastsångare 
Great Reed Warbler  
Grote Kruisbek Loxia pytyopsittacus
Större korsnäbb 
Parrot Crossbill  
Grote Lijster  Turdus viscivorus 
Dubbeltrast
Mistle Thrush  
Grote Mantelmeeuw  Larus marinus 
Havstrut
Great Black-backed Gull  
Grote Pieper Anthus (novaeseelandiae) richardi Större piplärka Richard's Pipit  
Grote Stern  Sterna sandvicensis 
Kentsk tärna
Sandwich Tern  
Grote Zaagbek Mergus merganser
Storskrake
Goosander  
Grote Zee-eend Melanitta fusca
Svärta 
Velvet Scoter  
Grote Zilverreiger Casmerodius albus
Ägretthäger 
Great White Egret  
Grutto Limosa limosa
Rödspov 
Black-tailed Godwit  
Havik Accipiter gentilis 
Duvhök  
Northern Goshawk     
Hazelhoen Bonasa bonasia
Järpe
Hazel Grouse  
Heggemus Prunella modularis 
Järnsparv
Hedge Accentor, Dunnock  
Holenduif  Columba oenas
Skogsduva
Stock Dove  
Houtduif  Columba palumbus 
Ringduva
Wood Pigeon  
Houtsnip Scolopax rusticola
Morkulla
Eurasian Woodcock  
Huismus  Passer domesticus 
Gråsparv
House Sparrow  
Huiszwaluw  Delichon urbica 
Hussvala
Common House Martin  
IJsduiker Gavia immer  Svartnäbbad islom  Great Northern Diver  
IJseend Clangula hyemalis
Alfågel
Long-tailed Duck  
IJsgors Calcarius lapponicus Lappsparv Lapland Bunting  
IJsvogel Alcedo atthis
Kungsfiskare
Kingfisher  
Indische gans Anser indicus
Stripgås
Bar-headed Goose  
Jan van Gent Morus bassanus Havssula Gannet  
Jufferkraan Anthropoides virgo Jungfrutrana Demoiselle Crane  
Kanoetstrandloper  Calidris canutus 
Kustsnäppa
Knot  
Kauw  Corvus monedula 
Kaja
Jackdaw  
Keep Fringilla montifringilla
Bergfink
Brambling  
Keizerarend Aquila heliaca Kejsarörn Imperial Eagle  
Kemphaan  Philomachus pugnax 
Brushane
Ruff  
Kerkuil Tyto alba
Tornuggla
Barn Owl  
Kievit  Vanellus vanellus 
Tofsvipa
Lapwing  
Klapekster Lanius excubitor
Varfågel
Great Grey Shrike  
Kleine Barmsijs Carduelis flammea cabaret
Brunsiska 
   
Kleine Bonte Specht Dendrocopos minor
Mindre hackspett 
Lesser Spotted Woodpecker  
Kleine Jager  Stercorarius parasiticus 
Kustlabb
Arctic Skua  
Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus
Rörsångare
Reed Warbler  
Kleine Mantelmeeuw  Larus fuscus 
Silltrut
Lesser Black-backed Gull  
Kleine Plevier Charadrius dubius
Mindre strandpipare
Little Ringed Plover  
Kleine Rietgans Anser brachyrhynchus  Spetsbergsgås Pink-footed Goose  
Kleine Strandloper  Calidris minuta 
Småsnäppa
Little Stint  
Kleine Vliegenvanger  Ficedula parva 
Mindre flugsnappare
Red-breasted Flycatcher  
Kleine Zilverreiger Egretta garzetta Silkeshäger Little Egret  
Kleine Zwaan Cygnus columbianus  Mindre sångsvan  Bewick's Swan  
Kleinste Jager Stercorarius longicaudus
Fjällabb
Long-tailed Skua  
Kluut  Recurvirostra avosetta 
Skärfläcka
Pied Avocet  
Kneu  Carduelis cannabina 
Hämpling
Linnet  
Knobbelzwaan  Cygnus olor 
Knölsvan 
Mute Swan  
Koekoek  Cuculus canorus 
Gök
Cuckoo  
Kokmeeuw  Larus ridibundus 
Skrattmås
Black-headed Gull  
Kolgans Anser albifrons 
Bläsgås
White-fronted Goose  
Koningseider Somateria spectabilis Praktejder King Eider  
Koolmees  Parus major 
Talgoxe 
Great Tit  
Koperwiek  Turdus iliacus 
Rödvingetrast
Redwing  
Korhoen  Tetrao tetrix 
Orre
Black Grouse  
Kraanvogel  Grus grus 
Trana
Crane  
Krakeend  Anas strepera 
Snatterand 
Gadwall  
Kramsvogel  Turdus pilaris 
Björktrast
Fieldfare     
Krombekstrandloper Calidris ferruginea
Spovsnäppa 
Curlew Sandpiper  
Krooneend Netta rufina
Rödhuvad dykand
Red-crested Pochard  
Kuifaalscholver Phalacrocorax aristotelis
Toppskarv
Shag  
Kuifduiker Podiceps auritus
Svarthakedopping
Slavonian Grebe  
Kuifeend  Aythya fuligula 
Vigg
Tufted Duck  
Kuifleeuwerik Galerida cristata
Tofslärka
Crested Lark  
Kuifmees Parus cristatus
Tofsmes
Crested Tit  
Kwartel Coturnix coturnix
Vaktel
Quail  
Kwartelkoning Crex crex
Kornknarr
Corncrake  
Laplanduil Strix nebulosa
Lappuggla
Laplanduil  
Lepelaar Platalea leucorodia Skedstork Spoonbill  
Matkop  Parus montanus 
Talltita
Willow Tit  
Mediterrane Geelpootmeeuw Larus michahellis
Medelhavstrut
Yellow-legged Gull  
Meerkoet  Fulica atra 
Sothöna
Coot  
Merel  Turdus merula 
Koltrast
Blackbird  
Middelste Zaagbek  Mergus serrator 
Småskrake
Red-breasted Merganser  
Morinelplevier Charadrius morinellus 
Fjällpipare
Dotterel  
Nachtzwaluw Caprimulgus europaeus
Nattskärra
Nightjar  
Nijlgans Alopochen aegyptiacus Nilgås Egyptian Goose  
Nonnetje Mergus albellus
Salskrake
Smew  
Noordse Gele Kwikstaart  Motacilla flava thunbergi 
Nordlig gulärla
Yellow Wagtail  
Noordse Nachtegaal Luscinia luscinia Näktergal Thrush Nightingale  
Noordse Stern Sterna paradisaea
Silvertärna
Arctic Tern  
Noordse Stormvogel Fulmarus glacialis
Stormfågel
Fulmar  
Notekraker  Nucifraga caryocatactes 
Nötkråka 
Nutcracker  
Oehoe Bubo bubo
Berguv
Eagle Owl  
Oeverloper  Actitis hypoleucos 
Drillsnäppa
Common Sandpiper  
Oeverpieper Anthus petrosus
Skärpiplärka
Rock Pipit  
Oeverzwaluw  Riparia riparia 
Backsvala
Sand Martin  
Ooievaar Ciconia ciconia
Vit stork
White Stork  
Oosterse Vorkstaartplevier Glareola maldivarum Orientvadarsvala Oriental Pratincole  
Ortolaan Emberiza hortulana
Ortolansparv
Ortolan Bunting  
Paapje  Saxicola rubetra 
Buskskvätta 
Whinchat  
Paarse Strandloper Calidris maritima Skärsnäppa Purple Sandpiper  
Pacifische parelduiker Gavia pacifica  Stillahavslom  ???  
Papegaaiduiker Fratercula arctica
Lunnefåge
Puffin  
Parelduiker  Gavia arctica 
Storlom
Black-throated Diver  
Patrijs Perdix perdix
Rapphöna
Partridge  
Pestvogel Bombycilla garrulus 
Sidensvans
Bohemian Waxwing     
Pijlstaart  Anas acuta
Stjärtand
Pintail  
Pimpelmees  Parus caeruleus 
Blåmes 
Blue Tit  
Poelruiter Tringa stagnatilis Dammsnäppa Marsh Sandpiper  
Poelsnip Gallinago media
Dubbelbeckasin
Great Snipe  
Pontische Meeuw Larus cachinnans
Kaspisk trut
Yellow-legged Gull  
Porseleinhoen Porzana porzana
Småfläckig sumphöna
Spotted Crake  
Putter  Carduelis carduelis 
Steglits
Goldfinch  
Raaf  Corvus corax 
Korp
Raven  
Ransuil Asio otus
Hornuggla
Long-eared Owl  
Regenwulp  Numenius phaeopus 
Småspov
Whimbrel  
Reuzenstern  Sterna caspia  Skräntärna Caspian Tern  
Rietgans Anser fabalis 
Sädgås
Bean Goose  
Rietgors  Emberiza schoeniclus 
Sävsparv
Reed Bunting  
Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus
Sävsångare
Sedge Warbler  
Ringmus  Passer montanus 
Pilfink
Tree Sparrow  
Rode Wouw  Milvus milvus 
Röd glada
Red Kite  
Roek  Corvus frugilegus 
Råka
Rook  
Roerdomp Botaurus stellaris Rördrom Bittern  
Roodborst  Erithacus rubecula 
Rödhake
Robin  
Roodborsttapuit Saxicola torquata
Svarthakad buskskvätta 
Stonechat  
Roodhalsfuut  Podiceps griseigena 
Gråhakedopping
Red-necked Grebe  
Roodhalsgans Branta ruficollis 
Rödhalsad gås
Red-breasted Goose  
Roodkeelduiker  Gavia stellata 
Smålom
Red-throated Diver  
Roodkeelpieper  Anthus cervinus 
Rödstrupig piplärka
Red-throated Pipit  
Roodmus Carpodacus erythrinus
Rosenfink
Scarlet Rosefinch  
Roodpootvalk Falco vespertinus
Aftonfalk 
Red-footed Falcon  
Rosse Grutto  Limosa lapponica 
Myrspov
Bar-tailed Godwit  
Rotgans Branta bernicla
Prutgås
Brent Goose  
Ruigpootbuizerd Buteo rufinus 
Fjällvråk
Long-legged Buzzard  
Ruigpootuil Aegolius funereus
Pärluggla
Tengmalm's Owl
 
Scharrelaar Coracias garrulus
BLÅKRÅKA
Roller  
Scholekster  Haematopus ostralegus 
Strandskata
Euroasian Oystercatcher  
Schreeuwarend  Aqulia pomarina
Mindre skrikörn
Lesser Spotted Eagle  
Siberische Notenkraker nucifraga macrorhynchos
Smalnäbbad nötkråka
   
Siberische Strandloper Calidris acuminata Spetsstjärtad snäppa Sharp-tailed Sandpiper  
Sijs  Carduelis spinus 
Grönsiska
Siskin  
Slechtvalk  Falco peregrinus
Pilgrimsfalk
Peregrine  
Slobeend  Anas clypeata 
Skedand
Northern Shoveler  
Smelleken  Falco columbarius 
Stenfalk
Merlin  
Smient  Anas penelope 
Bläsand
Eurasion Wigion  
Sneeuwgors Plectrophenax nivalis Snösparv Snow Bunting  
Sneeuwuil Nyctea scandiaca
Fjälluggla 
Snowy Owl  
Snor Locustella luscinioides
Vassångare
Savi's Warbler  
Sperwer  Accipiter nisus 
Sparvhök 
Euroasian Sparrowhawk  
Sperwergrasmus Sylvia nisoria
Höksångare
Barred Warbler  
Sperweruil Surnia ulula
Hökuggla
Hawk Owl  
Spotvogel  Hippolais icterina 
Härmsångare
Icterine Warbler     
Spreeuw  Sturnus vulgaris 
Stare
Starling  
Sprinkhaanzanger Locustella naevia Gräshoppsångare Grasshopper Warbler  
Staartmees  Aegithalos caudatus 
Stjärtmes 
Long-tailed Tit  
Steenarend  Aquila chrysaetos 
Kungsörn
Golden Eagle  
Steenloper  Arenaria interpres 
Roskarl
Ruddy Turnstone  
Steppearend Aquila nipalensis
Stäppörn 
Steppe Eagle  
Steppenkiekendief Circus macrourus 
Stäpphök
Pallid Harrier  
Steppenvorkstaartplevier Glareola nordmanni Svartvingad vadarsvala Black-winged Pratincole  
Stormmeeuw  Larus canus 
Fiskmås
Mew Gull  
Strandleeuwerik Eremophila alpestris Berglärka Shore Lark  
Strandplevier Charadrius alexandrinus Svartbent strandpipare Kentish Plover  
Struikrietzanger Acrocephalus dumetorum
Busksångare 
Blyth's Reed Warbler  
Tafeleend Aythya ferina
Brunand 
Pochard  
Taiga Gaai Perisoreus infaustus
Lavskrika  
Siberian Jay  
Taigaboomkruiper  Certhia familiaris 
Trädkrypare
Treecreeper  
Tapuit  Oenanthe oenanthe 
Stenskvätta
Northern Wheatear  
Temmincks Strandloper Calidris temminckii
Mosnäppa
Temminck´s Stint  
Tjiftjaf  Phylloscopus collybita 
Gransångare
Common Chiffchaff     
Topper Aythya marila
Bergand
Greater Scaup  
Torenvalk  Falco tinnunculus
Tornfalk
Common Kestrel  
Tuinfluiter Sylvia borin
Trädgårdssångare
Garden Warbler  
Tureluur  Tringa totanus 
Rödbena
Common Redshank  
Turkse Tortel  Streptopelia decaocto 
Turkduva
Collared Dove  
Vale Gierzwaluw Apus pallidus Blek tornseglare Pallid Swift  
Veldleeuwerik  Alauda arvensis 
Sånglärka
Skylark     
Velduil Asio flammeus
Jorduggla
Short-eared Owl  
Vink  Fringilla coelebs 
Bofink
Chaffinch  
Visarend  Pandion haliaetus 
Fiskgjuse
Osprey  
Visdief  Sterna hirundo 
Fisktärna
Common Tern  
Vorkstaartmeeuw Larus sabini Tärnmås  Sabine's Gull  
Vuurgoudhaantje Regulus ignicapilla 
Brandkronad kungsfågel 
Firecrest     
Waterhoen  Gallinula chloropus 
Rörhöna
Moorhen  
Waterpieper Anthus spinoletta Vattenpiplärka Water Pipit  
Waterral Rallus aquaticus
Vattenrall 
Water Rail  
Watersnip  Gallinago galligano
Enkelbeckasin
Common Snipe  
Waterspreeuw Cinclus cinclus
Strömstare
Dipper  
Wespendief  Pernis apivorus 
Bivråk
European Honey Buzzard  
Wielewaal Oriolus oriolus
Sommargylling
Sommargylling  
Wilde Eend  Anas platyrhynchos 
Gräsand
Mallard     
Wilde Zwaan  Cygnus cygnus 
Sångsvan
Whooper Swan  
Winterkoning  Troglodytes troglodytes 
Gärdsmyg
Wren  
Wintertaling  Anas crecca 
Kricka
Common Teal  
Witbandkruisbek Loxia leucoptera
Bändelkorsnäbb 
Two-barred Crossbill  
Witgatje  Tringa ochropus 
Skogssnäppa
Green Sandpiper  
Withalsvliegenvanger Ficedula albicollis
Halsbandsflugsnappare 
Collared Flycatcher  
Witoogeend Aythya nyroca
Vitögd dykand  
White-eyed Pochard  
Witstuitbarmsijs Carduelis hornemanni Snösiska Arctic Redpoll  
Witte Kwikstaart  Motacilla alba alba 
Sädesärla
White Wagtail  
Witvleugelstern Chlidonias leucopterus
Vitvingad tärna
White-winged Tern  
Wulp  Numenius arquata 
Storspov
Eurasian Curlew  
Zanglijster Turdus philomelos
Taltrast
Song Thrush  
Zeearend Haliaeetus albicilla
Havsörn
White-tailed Eagle  
Zeekoet Uria Aalge
Sillgrissla
Common Murre or Guillemot  
Zilvermeeuw  Larus argentatus 
Gråtrut
Herring Gull  
Zilverplevier  Pluvialis squatarola 
Kustpipare
Grey Plover  
Zomertaling Anas querquedula
Årta
Garganey  
Zomertortel Streptopelia turtur
Turturduva
Turtle Dove  
Zwaangans Anser cygnoides  Svangås  ????  
Zwarte Kraai Corvus corone corone
Svartkråka
Hooded Crow  
Zwarte Mees Parus ater
Svartmes
Coal Tit  
Zwarte Ooievaar Ciconia nigra
Svart stork
Black Stork  
Zwarte Roodstaart  Phoenicurus ochruros 
Svart rödstjärt
Black Redstart  
Zwarte Ruiter  Tringa erythropus 
Svartsnäppa
Spotted Redshank  
Zwarte Specht Dryocopus martius
Spillkråka
Black Woodpecker  
Zwarte Stern Chlidonias niger
Svarttärna
Black Tern  
Zwarte Wouw Milvus migrans 
Brun glada
Black Kite  
Zwarte Zee-eend Melanitta nigra
Sjöorre
Common Scoter  
Zwarte Zeekoet Cepphus grylle
Tobisgrissla 
Black Guillemot  
Zwartkop  Sylvia atricapilla 
Svarthätta
Blackcap  
Zwartkopmeeuw Larus melanocephalus
Svarthuvad mås
Mediterranean Gull  
    

Google
 
Webbbb www.ivnvechtplassen.org